Η Έννοια της Ποιότητας

Οι κρητικές εταιρείες τροφίμων, τυποποίησης και μεταποίησης, φέρουν την ευθύνη, να παρέχουν στην εγχώρεια αλλά και τη διεθνή αγορά, με με άριστα υλικά που ανταποκρίνονται στο βαρύ φορτίο της ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, βασιζόμενοι και στην παραδοση, αλλά οπωσδήποτε και σε σύγχρονες επιστημονικές διαδικασίες και τεχνολογία.

Η έννοια της ποιότητας είναι διαφορετική για κάθε άτομο, εξαρτάται δε άμεσα ή έμμεσα από διαφορετικές αξίες και ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους ανάλογο με την σκοπιά από την οποία εξετάζεται.
Η ποιότητα προσδιορίζεται ως «ο προβλέψιμος βαθμός αξιοπιστίας ενός προϊόντος (ή υπηρεσίας) που καλύπτει συγκεκριμένες προδιαγραφές και είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της αγοράς, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος παραγωγής». Επίσης η ποιότητα ορίζεται ως «το σύνολο των χαρακτηριστικών μιας οντότητας (προϊόντος ή υπηρεσίας), τα οποία αποδίδουν σ ́ αυτήν την ικανότητα να καλύπτει εκφρασμένες και συνεπαγόμενες ανάγκες».

Η ποιότητα μπορεί:

  • να στηρίζεται στο προϊόν και να είναι ακριβής και μετρήσιμη στηριζόμενη στα συστατικά του.
  • να στηρίζεται στον αγοραστή και να είναισχετική και υποκειμενική, δεδομένου ότι εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του.
  • να στηρίζεται στην παραγωγή και να αφορά σε συγκεκριμένες προδιαγραφές.
  • να στηρίζεται στην προσφερόμενη αξία δηλ. στον συνδυασμό της ικανοποίησης του αγοραστή σε συνάρτηση με την προσφερόμενη από αυτόν τιμή για την αγορά του προϊόντος.

Τα συστήματα ποιότητας στην πρωτογενή παραγωγή

Στην Ελλάδα εφαρμόζονται επίσημα δυο συστήματα ποιότητας που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή των γεωργικών προϊόντων. Το πρώτο είναι το σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης καλλιεργειών το οποίο εφαρμόζεται σύμφωνα με το εθνικό πρότυπο AGRO 2.1 & 2.2 του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.) με διακριτικό τίτλο Agrocert και αφορά τη πιστοποίηση της καλλιέργειας. Με τον όρο Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιεργειών εννοούμε τον καλύτερο συνδυασμό βιολογικών, καλλιεργητικών και χημικών μεθόδων καταπολέμησης των εχθρών και ασθενειών της καλλιέργειας, με στόχο την παραγωγή ασφαλών προϊόντων για τον καταναλωτή. Μία από τις κυριότερες αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης είναι η ελαχιστοποίηση των εισροών δηλαδή των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το οικονομικότερο δυνατό αποτέλεσμα με την ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Το δεύτερο σύστημα, αφορά την παραγωγή προϊόντων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρωτόκολλο EUREPGAP το οποίο αντικαταστάθηκε από το παγκοσμιοποιημένο πρότυπο GLOBALGAP. Το EUREPGAP και στην συνέχεια το GLOBALGAP, είναι ένα πρωτόκολλο παραγωγής γεωργικών προϊόντων που δημιουργήθηκε από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και στην συνέχεια από την κοινή προσπάθεια των μεγάλων παγκοσμίως εμπορικών οίκων γεωργικών προϊόντω, για τη συγκρότηση προδιαγραφών, οι οποίες βασίζονται στην εφαρμογή των κωδίκων ορθής γεωργικής πρακτικής ,στις αρχές του HACCP αλλά και στην τήρηση της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας και αφορά τη πιστοποίηση του γεωργικού προϊόντος.

Η πιστοποίηση με το πρωτόκολλο GLOBALGAP αφορά γεωργικές εκμεταλλεύσεις νωπών φρούτων και λαχανικών οι οποίες θέλουν να επιδείξουν την συμμόρφωση τους με τις προδιαγραφές της παγκόσμιας αγοράς.

Εκτός από τα παραπάνω συστήματα παραγωγής που αφορούν τη χρήση κωδίκων ορθής Γεωργικής Πρακτικής και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Καλλιεργειών υπάρχει και μια άλλη μορφή καλλιέργειας η οποία είναι η βιολογική γεωργία Είναι ένα σύστημα διαχείρισης και παραγωγής αγροτικών προϊόντων που στηρίζεται σε φυσικές διεργασίες, στη μη χρησιμοποίηση χημικών συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και στη χρησιμοποίηση εναλλακτικών προς τη χημική μεθόδων αντιμετώπισης εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων, καθώς και στη χρησιμοποίηση τεχνικών παραγωγής, όπως η αμειψισπορά και η ανακύκλωση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων, που διατηρούν τη φυσική ισορροπία και τη γονιμότητα του εδάφους. Το μοναδικό μειονέκτημα που έχει η βιολογική γεωργία έναντι των δυο παραπάνω συστημάτων παραγωγής (AGRO, GLOBALGAP) είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί πάντα με επιτυχία σε όλες τις καλλιέργειες ή σε ευαίσθητες περιοχές που παρουσιάζουν εξάρσεις σε εχθρούς ή ασθένειες. Σίγουρα όμως αποτελεί μια μορφή καλλιέργειας που εμφανίζει το πιο ευοίονο μέλλον στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά η εφαρμογή του συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ή των κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής είναι συστήματα παραγωγής που μπορούν να εφαρμοσθούν με επιτυχία σε όλες τις καλλιέργειες, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες απαιτήσεις που αφορούν τόσο τους παραγωγούς που θα ενταχθούν στο σύστημα ποιότητας όσο και τους επιστημονικά υπεύθυνους γεωτεχνικούς που θα αναλάβουν την καθοδήγηση των παραγωγών. Τα παραπάνω αποτελούν σήμερα το μέσο μετάβασης από τη συμβατική γεωργία σε περισσότερο «αειφόρες» μορφές παραγωγής ασφαλών και ποιοτικών γεωργικών προϊόντων.

Κύλιση στην κορυφή