Μαγειρική στην Κρήτη

  • Οι συνδυασμοί είναι λιτοί και ευρηματικοί.
  • Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι πάντα εδώδιμα και εποχιακά.
  • Στόχος η μέγιστη αξιοποίηση τους και η γευστική ανάδειξη της ατομικότητας
  • τους.
  • Το ελαιόλαδο είναι η μία και μοναδική λιπαρή ουσία που χρησιμοποιείται από τα Μινωικά χρόνια έως σήμερα. Η ελιά υπήρχε στην Κρήτη από το 3.000π.χ.
  • Τα άγρια χόρτα τρώγονται συνήθως ωμά ή βραστά.
  • Τα όσπρια καταναλώνονται συνήθως κατά τη διάρκεια των μεγάλων νηστειών.
  • Το κρέας προέρχεται συνήθως από κατσίκια, πουλερικά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα από χοιρινά.
  • Τα κατσίκια ακόμα και σήμερα είναι ελεύθερης βοσκής.
  • Τα ψάρια, τα μαλακόδερμα κλπ. θεωρούνται θαυμάσια εδέσματα.
  • Τα μπαχαρικά δηλώνουν πάντα διακριτικά την παρουσία τους.
  • Τα ψωμιά που χρησιμοποιούνται στο καθημερινό φαγητό περιέχουν τουλάχιστον 2 ειδών αλεύρι: σταρένιο και κρίθινο.
  • Κύριες γλυκαντικές ουσίες ήταν και είναι το πετιμέζι και το θυμαρίσιο μέλι.
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Κρητική διατροφή σαφώς και κατέχουν σημαντικότερη θέση και από το κρέας και από το ψάρι.
  • Σε καμία άλλη κουζίνα του κόσμου τα σαλιγκάρια δεν κατέχουν τη θέση που κατέχουν στην κρητική.
  • Τα αρωματικά βότανα αξιοποιούνται κυρίως σε διάφορα αφεψήματα και λιγότερο ως αρωματικές ουσίες σε μαγειρικές κατασκευές.
  • Οι συνδυασμοί είναι λιτοί και ευρηματικοί.
  • Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι πάντα εδώδιμα και εποχιακά.
  • Στόχος η μέγιστη αξιοποίηση τους και η γευστική ανάδειξη της ατομικότητας
  • τους.
  • Το ελαιόλαδο είναι η μία και μοναδική λιπαρή ουσία που χρησιμοποιείται από τα Μινωικά χρόνια έως σήμερα. Η ελιά υπήρχε στην Κρήτη από το 3.000π.χ.
  • Τα άγρια χόρτα τρώγονται συνήθως ωμά ή βραστά.
  • Τα όσπρια καταναλώνονται συνήθως κατά τη διάρκεια των μεγάλων νηστειών.
  • Το κρέας προέρχεται συνήθως από κατσίκια, πουλερικά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα από χοιρινά.
  • Τα κατσίκια ακόμα και σήμερα είναι ελεύθερης βοσκής.
  • Τα ψάρια, τα μαλακόδερμα κλπ. θεωρούνται θαυμάσια εδέσματα.
  • Τα μπαχαρικά δηλώνουν πάντα διακριτικά την παρουσία τους.
  • Τα ψωμιά που χρησιμοποιούνται στο καθημερινό φαγητό περιέχουν τουλάχιστον 2 ειδών αλεύρι: σταρένιο και κρίθινο.
  • Κύριες γλυκαντικές ουσίες ήταν και είναι το πετιμέζι και το θυμαρίσιο μέλι.
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Κρητική διατροφή σαφώς και κατέχουν σημαντικότερη θέση και από το κρέας και από το ψάρι.
  • Σε καμία άλλη κουζίνα του κόσμου τα σαλιγκάρια δεν κατέχουν τη θέση που κατέχουν στην κρητική.
  • Τα αρωματικά βότανα αξιοποιούνται κυρίως σε διάφορα αφεψήματα και λιγότερο ως αρωματικές ουσίες σε μαγειρικές κατασκευές.
Κύλιση στην κορυφή