Βιολογική Κτηνοτροφία και Σύγχρονα πρότυπα

Εκτός από την βιολογική γεωργία υφίσταται η έννοια της Βιολογικής Κτηνοτροφίας. Είναι ένα σύστημα που στηρίζεται στη φυσική διαβίωση των ζώων, στην κατανάλωση ζωοτροφών που έχουν παραχθεί χωρίς χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα και περιορίζει στο ελάχιστο τη χρήση χημικών κτηνιατρικών σκευασμάτων. Στόχους της βιολογικής κτηνοτροφίας αποτελούν η μείωση της ρύπανσης και η προστασία του περιβάλλοντος, η χρήση ανανεώσιμων φυσικών πόρων (κοπριά, ψυχανθή, κτηνοτροφικά φυτά) για τη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους, η διατήρηση της βιοποικιλότητας των αυτόχθονων φυλών και τύπων ζώων, η ολοκληρωμένη διαχείρηση της ζωικής και φυτικής παραγωγης, η εξασφάλιση σωστής διαβίωσης και καλής υγείας των ζώων και η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, φέρουν ειδική σήμανση, που αφορά τον βιολογικό τρόπο παραγωγής τους. Η σήμανση πρέπει να περιέχει:

  • Την επωνυμία της επιχείρησης που παράγει, συσκευάζει ή εμπορεύεται το προϊόν και ένα συγκεκριμένο κωδικό αναγνώρισης.
  • Το όνομα (λογότυπο) του Φορέα Πιστοποίησης, ο οποίος πρέπει να είναι αναγνωρισμένος από την αρμόδια αρχή (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
  • Την ένδειξη «βιολογικό» ή «βιολογικό σε μεταβατικό στάδιο», ανάλογα με το στάδιο μετατροπής της καλλιέργειας σε βιολογική.

Αλλα πρότυπα

Ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλα σύγχρονα πρότυπα του AGROCERT που αφορούν την κτηνοτροφία και την αλιεία:

  1. Το AGRO 3- Σύστημα Διαχείρισης για τη Διασφάλιση της Ποιότητας του Χοιρινού Κρέατος το οποίο καθιερώνει τις προδιαγραφές και τους κανόνες που διασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια από την παραγωγή των ζωοτροφών μέχρι τη συσκευασία και τα σημεία λιανικής πώλησης του χοιρινού κρέατος και περιγράφει τις απαιτήσεις σχετικά με:
    • την παραγωγή ζωοτροφών χοιροτροφίας (AGRO 3.1),
    • την εκτροφή χοίρων (AGRO 3.2),
    • τη σφαγή χοίρων (AGRO 3.3),
    • τον τεμαχισμό, επεξεργασία και συσκευασία του χοιρινού
    κρέατος (AGRO 3.4) και
    • τα σημεία λιανικής πώλησης χοιρινού κρέατος (AGRO 3.5)
  2. Το AGRO 4- Σύστημα Διαχείρισης για τη Διασφάλιση της Ποιότητας των Προϊόντων Ιχθυοκαλλιέργειας. Το πρότυπο αυτό αποτελείται από τα AGRO 4.1 και AGRO 4.2 και σκοπός τους είναι η πιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης για τη διασφάλιση της ποιότητας προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας κατά την διαδικασία παραγωγής και συσκευασίας. Αφορά τα καλλιεργούμενα ειδη Τσιπούρα (Sparus aurata) και Λαβράκι (Dicentrachus labrax), τα οποία διατίθενται στην αγορά ως νωπά και ολόκληρα.
  3. ΠροϊόνταΕιδικώνΠτηνοτροφικώνΕκτροφών
    Οι Ειδικές Πτηνοτροφικές Εκτροφές είναι ένα σύνολο προδιαγραφών παραγωγής κρέατος πουλερικών ή αυγών ορνίθων σύμφωνα με αυστηρά καθορισμένες προδιαγραφές εκτροφής ή και διατροφής των πουλερικών. Οι εν λόγω προδιαγραφές έχουν καθοριστεί με κοινοτικούς κανονισμούς και είναι προαιρετικές.

Η πιστοποίηση των Κρητικών επιχειρήσεων πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, με τα παραπάνω πρότυπα, τους δίνειτη δυνατότητα να ενισχύσουν δυναμικά τα προϊόντα τους με σημάνσεις, να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία τους και να αποκτήσουν ένα σημαντικό προβάδισμα στις αγορές υψηλού ανταγωνισμού κατακτώντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

ISO 22000:2005

Υπάρχουν όμως και άλλα όπλα, με τα οποία οι επιχειρήσεις μας θωρακίζονται ως προς την ασφάλεια των τροφίμων που παράγουν, εφαρμόζοντας το πρώτο διεθνές Πρότυπο για τα Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων, το ISO 22000:2005 «Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων – Απαιτήσεις για τους οργανισμούς της αλυσίδας τροφίμων».

Το νέο πρότυπο ISO το οποίο εμπεριέχει το παλαιότερο σύστημα HACCP, έχει εφαρμογή σε όλων των ειδών τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με την αλυσίδα τροφίμων: Από την παραγωγή ζωοτροφών, την πρωτογενή παραγωγή και την παραγωγή τροφίμων, την μεταποίηση, την αποθήκευση και την μεταφορά, τη διανομή μέχρι την λιανική πώληση, μέχρι την μαζική εστίαση και την διάθεση τροφίμων στον καταναλωτή, καθώς επίσης και σε επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες ή προμηθεύουν με εξοπλισμό τις επιχειρήσεις τροφίμων. Το πρότυπο αυτό δεν εξετάζει ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά εστιάζει στην ασφάλεια του τροφίμου. Εξετάζει τους παράγοντες κινδύνου για την δημόσια υγεία που μπορούν να επηρεάσουν το τρόφιμο (π.χ. μικρόβια, χημικές ουσίες, ξένες ύλες) σε όλα τα στάδια της παρασκευής του και προτείνει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Με την εφαρμογή του η επιχείρηση οφελείται διότι:

  • Συμμορφώνεται με τη νομοθεσία,
  • Μεγιστοποιεί την εμπιστοσύνη για την ασφάλεια των τροφίμων που διαθέτει προς κατανάλωση,
  • Βελτιώνει την εικόνα της και αποκτά ισχυρό όπλο marketing
  • Τεκμηριώνει και συνεπώς αποδεικνύει σε τρίτους (ελεγκτικές, δικαστικές αρχές, καταναλωτής) την συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία)
  • Εξαλείπτει ελαττωματικά προϊόντα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σωματική βλάβη στον καταναλωτή.

Η απόκτηση ταυτότητας

Με μία πολύ σπουδαία προίκα έχει προικήσει ορισμένα από τα κρητικά προιόντα ο ευρωπαικός κανονισμός 510/2006 που τα συνδέει με το τόπο καταγωγής τους, δίνοντάς τους έτσι ιδαίτερης αξίας ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα. Εχουμε λοιπόν τα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.)

Λέγοντας “oνομασία προέλευσης” εννοούμε το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Λέγοντας “γεωγραφική ένδειξη” εννοούμε το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου, που κατάγεται από την εν λόγω περιοχή, του οποίου η συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη αποδείδονται στην γεωγραφική καταγωγή , του οποίου η παραγωγή ή /και η μεταποίηση ή/και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία, συνολικά 89 Ελληνικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.):

  • 27 ελαιόλαδα και 10 επιτραπέζιες ελιές
  • 20 τυριά (Π.Ο.Π.)
  • 25 φρούτα-λαχανικά-ξηροί καρποί – όσπρια
  • 7 λοιπά

Ο έλεγχος και η πιστοποίηση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) πραγματοποιείται από τον AGROCERT, ο οποίος εκτός των άλλων, τηρεί ΜΗΤΡΩΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. για τυροκομικά και για φυτικά προϊόντα, στο οποίο καταχωρούνται τα στοιχεία και η έδρα του δικαιούχου, το είδος και η ονομασία του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου, η κατηγορία ΠΟΠ ή ΠΓΕ και η ημερομηνία έγκρισης, ανανέωσης ή και ανάκλησης του δικαιώματος χρήσης των εν λόγω ενδείξεων.

Κύλιση στην κορυφή